Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2008

τουρκικός δορυφόρος παρατήρησης

Από την ιταλική Telespazio ο τουρκικός δορυφόρος παρατήρησης, σε τουρκικές εταιρείες τα υπόλοιπα προγράμματα

19 Δεκεμβρίου 2008

Συνεδρίασε χθες 18 Δεκεμβρίου η Εκτελεστική Επιτροπή Αμυντικής Βιομηχανίας (SSIK) της Τουρκίας και αποφάσισε να ανατεθεί στην ιταλική Telespazio το πρόγραμμα του δορυφόρου παρατήρησης Göktürk-1, αξίας $250 εκατ. Ωστόσο το πρόγραμμα ανάπτυξης και παραγωγής του Göktürk-2 θα ανατεθεί στην Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία (TAI), η οποία στις 11 Ιουνίου 2007 εγκαινίασε κτίριο Συναρμολόγησης και Ολοκλήρωσης Αεροσκαφών/ Δορυφόρων συνολικής έκτασης 14.200m².

Στην SSIK προεδρεύει ο Πρωθυπουργός Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν και μετέχουν ο Αρχηγός του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Βετσντί Γκιονούλ και ο επικεφαλής της Γραμματείας Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM) Μουράτ Μπαγιάρ. Το Αίτημα Προσφορών (RfP) του προγράμματος Göktürk-1 εκδόθηκε στις 14 Ιουλίου 2006, προβλέποντας πολυφασματική διακριτική ικανότητα καλύτερη από 3,2m και παγχρωματική καλύτερη από 80cm. Στις 5 Δεκεμβρίου 2007 η SSIK απέρριψε την υποψηφιότητα της ισραηλινής ΙΑΙ για δορυφόρο τύπου Ofek, απότε απέμειναν για τελική αξιολόγηση οι προσφορές της EADS Astrium, της γερμανικής ΟΗΒ-System και της Telespazio.

Η SSIK αποφάσισε επίσης να αναθέσει τα ακόλουθα προγράμματα:

  • Οχημάτων 3/4t στην Otokar.

  • Φορτηγών οχημάτων 2,5t, 5t, 10t και Ανθεκτικών σε Νάρκες, Προστατευμένων από Ενέδρες (MRAP) στην BMC.

  • Αμφίβιων τεθωρακισμένων γαιοπροωθητών στην FNSS.

  • Εξομοιωτή ελικοπτέρου Cougar στη Havelsan.

  • Ανάπτυξης ρυμουλκούμενου συστήματος βλημάτων αεράμυνας περιορισμένου ύψους στη Roketsan.

  • Τυφεκίου Mehmetcik-1 στη ΜΚΕΚ.

  • Ταχέων αμφίβιων πλοίων στην εταιρεία Fultrans-ADIK. Το πρόγραμμα προφανώς αναφέρεται στην κατασκευή 8 Αποβατικών Σκαφών Αρμάτων (LCT) με επιφάνεια καταστρώματος φόρτωσης 300m² και βάρος φορτίου 200 μετρικών τόνων.

Παράλληλα η SSIK αποφάσισε την έναρξη των προγραμμάτων κατασκευής κέντρου τακτικής ζεύξης δεδομένων των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (TSK), ανάπτυξης τρισδιάστατου ραντάρ έρευνας για την αναβάθμιση του εθνικού ναυτικού Συστήματος Διαχείρισης Μάχης (CMS) GENESIS και εκσυγχρονισμού των οπλικών συστημάτων της Ακτοφυλακής με τα τηλεχειριζόμενα συστήματα STAMP και STOP της Aselsan.

Και ενώ οι τουρκικές διαδικασίες προμηθειών και ανάπτυξης της αμυντικής βιομηχανίας καρποφορούν, το ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και η αρμόδια Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων προσπαθούν εναγωνίως να... επιδείξουν έργο, διαδίδοντας πως πρόκειται να παραλάβουν επιθετικά ελικόπτερα, να προωθήσουν ταχύτατα την προμήθεια μεταχειρισμένων αυτοκινούμενων πυροβόλων -υπερβαίνοντας την καθυστέρηση την οποία οι ίδιοι προκάλεσαν, λεπτομέρειες στο τεύχος Ιανουαρίου 2009 του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Ασφάλεια»- και να προκηρύξουν... άπειρους διαγωνισμούς! Όλα αυτά από έναν πολιτικό και υπηρεσιακό μηχανισμό, ο οποίος την τελευταία πενταετία δεν προκήρυξε ούτε έναν διαγωνισμό προμήθειας κύριου υλικού! Όλα αυτά επίσης ενόψει ανασχηματισμού, μήπως και δεν καταγραφεί ως εντελώς ανύπαρκτο το έργο του ΥΠΕΘΑ τα τελευταία χρόνια και μήπως διατηρήσουν τις θέσεις τους ορισμένοι από τους πρωταγωνιστές αυτής της κατάστασης...

http://www.hellenicdefense.gr/eidiseis/e081219a.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: